Σύνδεση Χρήστη

Σύνδεση

Γενικά

            Το οροπέδιο «Βρύζες» (σε υψόμετρο 1250μ.) βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, στην ορεινή Φωκίδα. Ανάμεσα στα τρία μεγάλα βουνά, στα Βαρδούσια (2495μ.), την Γκιώνα (2510μ.) και την Οίτη (2152μ.) υπάρχει ένα πλατό όπου ξεκινάν και καταλήγουν ελατοσκέπαστα μονοπάτια. Τα κοντινά χωριά, η Παύλιανη, η Καλοσκοπή, ο Πανουργιάς και η Πυρά είναι όλα γραφικά και το μέσο υψόμετρο είναι κοντά στα 1000μ. Το πιο γνωστό χωρίο φυσικά είναι η Παύλιανη που απέχει μόνο 6χλμ.

            Η πρόσβαση στις Βρύζες μπορεί να γίνει από τον Αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης (Ε75 / Α1 ΠΑΘΕ). Στον κόμβο των Θερμοπυλών ακολουθούμε το δρόμο για Μπράλο – Άμφισσα. Στο 15ο χλμ. (πριν το χωριό Μπράλος) στρίβουμε δεξιά (κόμβος Σκαμνού) για Παύλιανη. Μετά από 17χλμ. προσπερνάμε την Παύλιανη συνεχίζοντας για Λιδορίκι, Αθ. Διάκο κτλ. Σε 6χλμ. μετά την Παύλιανη φτάνουμε στον προορισμό μας.

Οίτη

Η Οίτη είναι χαρακτηρισμένη σαν το βουνό των λουλουδιών και η χλωρίδα της ξεπερνά τα 1500 ήδη. Με ύψος 2.152μ. είναι ένα από τα ωραιότερα Ελληνικά βουνά, με θαυμάσια απέραντα ελατοδάση και τμήμα της έχει χαρακτηρισθεί σαν Εθνικός Δρυμός. Στα γυμνά μέρη σχηματίζονται όμορφα λιβάδια γεμάτα σπάνια αγριολούλουδα.

Σε μια από τις κορφές του βουνού, που λέγεται Πυρά, τέλειωσε με τραγικό τρόπο τη ζωή του ο μυθικός ήρωας Ηρακλής.

Η Οίτη βρίσκεται μοιρασμένη ανάμεσα στους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας. Το βόρειο μέρος του βουνού αποτελεί το πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Οίτης. Στα νότια συνορεύει με τη Γκιώνα, στα ανατολικά με το Καλλίδρομο και στα δυτικά με τα Βαρδούσια. Στο βορρά οι πλαγιές κατεβαίνουν απότομα προς τη κοιλάδα του Σπερχειού. Ψηλότερη κορυφή του βουνού είναι ο Πύργος 2.152μ.

Η Οίτη είναι ασυνήθιστο βουνό. Όλες του οι πλευρές, εκτός από τη νότια, είναι απόκρημνες και δύσβατες. Βαθιές χαράδρες και άγριο ανάγλυφο δίνουν την αίσθηση ενός απροσπέλαστου βουνού. Όταν όμως ανέβει κανείς πάνω από τα 1.800 μ. υψόμετρο, ξαφνικά όλα ηρεμούν. Οροπέδια, λιβάδια και στρογγυλεμένες κορυφές εκτείνονται σε όλο το κεντρικό συγκρότημα του βουνού, διαφοροποιώντας το από τους γείτονες του, τα Βαρδούσια και τη Γκιώνα, που με την αλπική τους διαμόρφωση εντυπωσιάζουν περισσότερο τους πεζοπόρους και τους ορειβάτες.

Μυθολογία

Στην Οίτη έζησε τις τελευταίες του στιγμές ο ημίθεος Ηρακλής. Όταν η γυναίκα του, Δηιάνειρα του έδωσε να φορέσει τον χιτώνα που ήταν ποτισμένος με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου, ο Ηρακλής ανέβηκε στην κορφή της Οίτης. Εκεί μάζεψε σωρό από ξύλα και ζητούσε κάποιον να ανάψει φωτιά για να καεί και να λυτρωθεί. Αυτό δέχτηκε να το κάνει ο Φιλοκτήτης όπου για αντάλλαγμα του έδωσε ο Ηρακλής τα βέλη του που ήταν θανατηφόρα. Όταν οι φλόγες περικύκλωσαν το σώμα του Ηρακλή ο Δίας μη αντέχοντας να βλέπει τον γιό του να υποφέρει έστειλε κεραυνούς και σύννεφα, που πήραν τον Ηρακλή και τον ανέβασαν στον Όλυμπο κάνοντας τον αθάνατο. Ο Ηρακλής παντρεύτηκε στο Όλυμπο την Ήβη θεότητα της νιότης. Κατά μια άλλη εκδοχή ο Δίας θέλοντας να δροσίσει τον γιό του έριξε ένα κεραυνό στην Οίτη. Στο σημείο που έπεσε ο κεραυνός άρχισε να αναβλύζει νερό. Το σημείο αυτό είναι οι πηγές του Γοργοποτάμου.

Νεότερη ιστορία

Στη νεότερη ιστορία, η Οίτη αποτέλεσε ορμητήριο αντίστασης ενάντια στην τουρκική στρατιά των Κιοσέ Μεχμέτ και Ομέρ Βρυώνη που κατέβηκαν να πνίξουν την Ελληνική επανάσταση. Στη σκιά των πλατάνων των Κομποτάδων συσκέφθηκαν οι οπλαρχηγοί Δυοβουνιώτης, Γκούρας και Αθανάσιος Διάκος.

Στην σύγχρονη ιστορία, η Οίτη είναι συνδεδεμένη με την αντίσταση κατά των Γερμανών. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Βελουχιώτη και του Ζέρβα, με την βοήθεια των Άγγλων, θεωρήθηκε ένα από τα δύο σπουδαιότερα σαμποτάζ σε ολόκληρη την Ευρώπη, μια που απέκοψε για ενάμισι μήνα την τροφοδοσία του Ρόμελ στην Αφρική.

 

Γκιώνα

Η Γκιώνα (αρχαίο Ασέληνον όρος) είναι το υψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας (Ρούμελη) αλλά και το υψηλότερο νότια του Ολύμπου και το πέμπτο συνολικά της Ελλάδας με υψηλότερη κορυφή την Πυραμίδα στα 2.510 μέτρα.

Η Γκιώνα, με χαρακτήρα καθαρά αλπικό, βρίσκεται στο κέντρο του νομού Φωκίδας βορειοδυτικά από την κοιλάδα της Άμφισσας, αποτελεί τμήμα της νότιας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου και ενώνεται με τον Παρνασσό ανατολικά, με τα Βαρδούσια όρη δυτικά και με την Οίτη στα βόρεια. Είναι ένα βουνό με αδρό και ξεκάθαρο ανάγλυφο, με βαθιές χαράδρες, ρεματιές και ασβεστολιθικές ορθοπλαγιές που το κάνουν δύσβατο ενώ διαθέτει την μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων, την Πλάκα της Συκιάς, με υψομετρική διαφορά 1.100 μέτρα περίπου.

Μυθολογία

Στην αρχαιότητα η Γκιώνα θεωρείτο τμήμα του Παρνασσού και ονομαζόταν Ασέληνον όρος, ονομασία που προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με το σχετικό μύθο, στο όρος κατοικούσε ένας βοσκός, ο Ενδυμίων, γιος της Πύρρας και του Δευκαλίωνα, και όταν πήγαινε η ημίθεα Σελήνη να τον συναντήσει, στις παρυφές του βουνού, άφηνε τον κόσμο χωρίς φεγγάρι. Επίσης το ίδιο όρος χαρακτηρίζονταν δυσχείμερον (ψυχρό) και πολιόν (χιονοσκεπές). Κατοικείτο από τους Οζολούς Λοκρούς.

 

Βαρδούσια

Τα Βαρδούσια (ή Κόρακας) είναι σύμπλεγμα βουνών που περιλαμβάνει το νοτιότερο άκρο της Πίνδου στη Στερεά Ελλάδα. Υψώνεται στα σύνορα των νομών Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας. Είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ρούμελης μετά την Γκιώνα, με ύψος που φτάνει τα 2.495 μέτρα (κορυφή Κόραξ). Χαρακτηρίζεται από τους ορειβάτες σαν ένα από τα τρία αλπικά βουνά της χώρας μας μαζί με τον Όλυμπο και την Τύμφη (Γκαμήλα)

Ο κύριος όγκος των Βαρδουσίων υψώνεται στα εδάφη της επαρχίας Δωρίδας του νομού Φωκίδας. Το βόρειο τμήμα τους παρουσιάζει πολλές απόκρημνες κορυφές ενώ το νότιο αν και υψηλότερο, παρουσιάζει ομαλότερο ανάγλυφο. Από τις ελάχιστες οροσειρές της Ελλάδας που χαρακτηρίζονται από Αλπικά τοπία.

Ιστορία

Το αρχαίο ελληνικό όνομα των Βαρδουσίων είναι Κόραξ, ονομασία που επιβιώνει μέχρι σήμερα ειδικά στον τοπικό πληθυσμό ο οποίος χρησιμοποιεί κυρίως την αρχαία ονομασία. Ο Στράβων τα ονόμαζε μέγιστον όρος εξαιτίας του ύψους του.

Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 στα Βαρδούσια έδρασαν και προφυλάχτηκαν στις λεγόμενες αποκλείστρες, οι εξεγερμένοι κάτοικοι των γύρω χωριών

natureinaction logo

cam logo1

enduro

δελφοι

rafting

30784304 1821526777868058 1667729650 n

fb icon 325x325